Interview Isiris

Troonswisseling in Augustinusklooster

 

Waar het gebruik van sociale media toe kan leiden, bewijst kunstenares Isiris Iris Roselie. Zij heeft een expositie ingericht in het Nijmeegse Augustinusklooster waar schilderijen en foto’s hangen met als thema ‘De Troonswisseling’. De expositie van de portretten is nog te zien tot en met 21 juli in het voormalige Augustinusklooster te Nijmegen. Vooral de inzet via sociale media kanalen is bijzonder te noemen.

Het idee om een tentoonstelling in te richten ontstond toen Isiris met haar eigen werken exposeerde in het Augustinusklooster.

Anne Kemming organiseerde eerst de exposities in het klooster en of zij dit niet wilde doen, vanwege haar contacten met verschillende kunstenaars. Isiris had deelgenomen aan de Regionale Kunstdag en werd geselecteerd voor de Nationale Kunstdag, waar zij contacten legde met diverse kunstenaars. Via facebook bleef ze in contact met Rita Camphuijsen, die een Beatrix portret gemaakt na de NOS oproep van ‘Mijn Beeld voor Beatrix’. Veel van deze werken waren te zien op de website van de NOS.

Via facebook kwamen de kunstenaars meer in beweging. Opvallend was ook hier weer de rol die sociale media speelde om de losse deelnemers aan de oproep voor ‘Mijn Beeld van Beatrix’ te verbinden. Dat gebeurde in een besloten groep op facebook

Als eerste ontstond een initiatief van kunstenaars om rondom het geplande bezoek van Koningin Beatrix op Koninginnedag in De Rijp een expositie te organiseren. Isiris nam ook deel aan de besloten groep op facebook en nam het initiatief om een expositie te organiseren in het Augustinusklooster. Daarin kwamen zowel werken van Beatrix, Willem-Alexander en Maxima, als vrije werken rondom het aftreden van Beatrix en de Troonswisseling.

Isiris heeft zowel semi als professionele kunstenaars weten te strikken voor deze expositie. Onderdeel van de expositie ‘De Troonswisseling’ is ook de reizende expositie ‘Rondom Oranje’. Gustave Nouel vond het leuk om een bijdrage te leveren nadat Isiris hem vroeg. Als curator van ‘Rondom Oranje’ vroeg hij de collega kunstenaars om deel te nemen aan ‘De Troonswisseling’. Binnen het thema ‘Rondom Oranje’ vallen niet alleen de leden van het koninklijk huis, maar ook wat bij mensen het ‘oranjegevoel’ kan opwekken. Wie een kijkje neemt, ziet bijvoorbeeld schaatskoningin Marianne Timmer aan de muur hangen. Van topsporters tot beelden van vrijmarkten die zo kenmerkend zijn voor de Nederlander op de laatste aprildag.

Bijzonder zijn de werken zijn de werken van Wit Russische kinderen, die eveneens onderdeel zijn van de expositie. Mieke van Zundert speelde daar een rol in. Als deelnemer aan de expositie had zij de poster gemaakt. Ook kende zij kunstenaar Ivo Winnubst, die de expositie een goed initiatief vond. Winnubst het idee om juist deze werken van kinderen in de Wit Russische kunstscholen toe te voegen aan de expositie. De kinderen gebruikten bij de  werken beschilderingen in de Batik techniek. Dit is een techniek waar door het gebruik van was en verf schilderwerk ontstaat op zijdestoffen. De beleving van een koningshuis van deze kinderen komt tot uitdrukking in het werk wat zij hebben gemaakt. De opbrengsten van deze werken gaan naar de kinderen van Tjernobyl. Al met al maakt de diversiteit in de werken en materiaalgebruik, maar vooral de manier waarop de expositie het levenslicht heeft gezien, een bezoek aan het voormalige klooster meer dan de moeite waard.

 

Schrijven van Jaap Koper naar aanleiding van een bezoek aan de expositie en een interview met Isiris.